Fint med färg

Det här fotot är taget bara för att dokumentera den antika stolen. Men visst är färgerna så underbara, att bilden i sig också funkar?

Idag är vi så rädda för att måla över trä. När möblerna ofta inte är gedigna, så vill man inte ”förstöra” det som är äkta. Förr målade man det mesta, och tanken var att efterlikna finare material. Jag tror ändå att trenden sakta vänder, och att vi kommer att få se mera målat. Och dessutom är naturligt slitage vackert.

Tämän kuvan tarkoitus oli antiikin tuolin dokumentointi. Mutta värit ovat niin hienot, että valokuva toimii muutenkin. Vai mitä?

Tänä päivänä emme mielellämme maalaa puuta. Kun niin paljon tehdään lastulevystä, emme halua ”pilata” aitoa. Ennen oli toisin, haluttiin matkia kalliimpaa materiaalia. Uskon kuitenkin että trendi on hitaasti vaihtumassa, ja että saamme nähdä enemmän maalattuja huonekaluja. Ja sitä paitsi luonnollinen kuluminen on kaunista.

 

Annonser

Om Ann-Sofie

En händig mångsysslare, företagare och stolt husägare.
Det här inlägget postades i färg, möbler, trä och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fint med färg

 1. Camilla skriver:

  Jag tycker målat är fint. Och det finns ju så många fina färger. Men det är jobbigt att måla om, så det gör man inte så ofta…

 2. Kamomilla skriver:

  Den har underbar färg den där stolen! Jag har ett klaffbord med samma färgs ben 🙂

  • Ann-Sofie skriver:

   Det är caput mortuum, en färg som användes flitigt åtminstone på österbottniska allmogemöbler. Min farfar var slöjdlärare och undervisade även i dekorationsmålning, och c.m. användes ofta som bottenfärg. Man har förstås avsett att efterlikna mahogny eller andra utländska (=fina) träslag.

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s