Köp dig fri

Dessa tänkvärda tankar ur den nyutkomna boken om design, överlevnad och konsumtion av Ingrid Sommar och Susanne Helgeson kom jag över häromdagen. Vad tycker du?

-”Vi kan inte sluta tillverka och köpa saker. Däremot är det hög tid att vi börjar bry oss om skillnaden mellan bra saker vars tillkomst och karaktär vi kan stå för och dåliga saker som bara är skräp.”

-”Oförskämt billiga varor döljer alltid en tragedi”

-”Med Köp dig fri!  menas inte att slippa undan från ansvar, utan raka motsatsen. Att vara beredd att betala det fulla priset för etiskt juste konsumtion.”

Löysin netistä mielenkiintoisen uunituoreen kirjan: Ingrid Sommar ja Susanne Helgesonin  Köp dig fri!  Kirja muotoilusta, eloonjäämisestä ja kulutuksesta.  Mitä mieltä sinä olet?

-”Emme voi lakata valmistamasta ja ostamasta tavaraa. Sen sijaan on korkea aika välittää siitä, mikä tavara on hyvää ja hyväksyttävällä tavalla tuotettua ja mikä on roskaa.”

-”Hävyttömän halpojen tuotteiden takana on aina tragedia”

-”Osta itsesi vapaaaksi” ei tarkoita vastuusta luistamista, päin vastoin. Että olemme valmiita maksamaan täyden hinnan eettisesti oikeudenmukaisesta kulutuksesta.”

Annonser

Om Ann-Sofie

En händig mångsysslare, företagare och stolt husägare.
Det här inlägget postades i aktuellt, böcker, hållbar utveckling och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Köp dig fri

 1. Ira skriver:

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Täytyypä etsiä se käsiin. Meillä voisi olla lukuryhmä, joka ostaisi yhdessä kirjoja ja sitten kierrättäisi niitä. Minulla harva kirja jää hyllyyn.

  Tuosta kuluttamisesta vielä sellainen kommentti, että moni ostaa itselleen hyvän omantunnon ostamalla eettisesti hyviä tuotteita. Vielä suurempi merkitys on minusta sillä, että ostaa vain tarpeeseen, kestävää laatua ja tietäen mahdollisimman hyvin tuotteen elinkaaren. Itse haaveilen uudesta Oleana neuleesta ja ranteen lämmittimistä. Niille on oikeasti tarvetta.

  Mukavaa työviikkoa sinne Tammisaaren kevääseen

  Ira

  • Ann-Sofie skriver:

   Hyvä idea tuo lukuryhmä. Se antaisi samalla hyvän syyn tavata säännöllisesti, ja saataisiin mielenkiintoisia keskusteluja aikaan. Keitä muita ryhmässä voisi olla?
   Olet aivan oikeassa siinä että pitäisi vain ostaa tarpeeseen, mutta kyllähän me ihmiset kaipaamme kaunista. Ostamalla luomme myös työpaikkoja. Tärkeää on että työolosuhteet ovat ok, kuten käytetyt materiaalit.
   Käsityön/kotiteollisuuden lähtökohta oli/on materiaalien ja niiden ominaisuuksien hyödyntäminen jotta valmis tuote olisi mahdollisimman toimiva ja pitkäikäinen. Ja kun kunnolla tehtiin, tehtiin samalla kaunista. Toivottavasti käsityön arvostus lähtisi vielä nousuun, merkkejä siitä kyllä näkyy paljonkin. Taas täytyy todeta, että jos ostaa vähemmän, on varaa ostaa parempaa.
   Oleanalta on juuri tullut kevätuutuuksia, tulisitteko J:n kanssa katsomaan muotinäytöstä ensi sunnuntaina?

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s